1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Joggingvagn: 5 modeller i test

PriceRunner

Vill du komma ut och springa under föräldraledigheten? Vi har testat populära joggingvagnar från märken som Thule, Cybex och Baby Jogger. För att en joggingvagn ska kunna utses till bäst i test ska den vara lättrullad, ha ett handtag som kan anpassa för olika löpare och vara bekväm för barnet.

jogginvagn bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av jogginvagnar har vi låtit vanliga motionärare och lite mer avancerade löpare får använda och utvärdera de olika barnvagnsmodellerna. I vår test har vi tittat på följande egenskaper:

  • Funktioner: Har joggingvagnen fast eller rörligt framhjul, finns det en handbroms och har den ställbart handtag samt säkerhetsrem?

  • Körkänsla: Har vagnen ett bra rull eller måste man trycka på mycket i farten? Är den enkel att svänga och vilka olika slags underlag fixar den?

  • Barnets komfort: Har joggingvagnen bra liggläge, finns det gott om utrymme i sittdelen och ger suffletten ett bra skydd mot sol och vind?

Funktionerna ovan och hur jogginvagnen har presterat vid användning har sedan vägts samman med modellens pris. Utifrån det helhetsperspektivet har sedan ett slutbetyg satts.

Jämför pris på alla joggingvagnar på PriceRunner.

Fler tester för joggingturen

1. Thule Glide 2 - BÄST I TEST JOGGINGVAGN

Mycket lättsprungen joggingvagn med skön körkänsla och bra komfort

Maxvikt sittdel: 34 kg Vikt på vagnen med sittdel: 10,8 kg Mått hopfälld med hjul: 96 x 67 x 34 cm Framhjul: Fast, luftfyllt, 16 tum Handtag: Knäled, ställbart i flera lägen Handbroms: Ja Tillbehör: Regnskydd, liggdel och babyskyddsadapters kan köpas till separat

Thule Glide 2

Glide 2 är den uppdaterade versionen av Thules klassiska springvagn, helt och hållet utformad för att fungera perfekt under löprundan. Det går även att köpa till liggdel och babyskyddsadaptrar. Glide 2 kan då användas från födseln – men givetvis endast i promenadtakt. Vagnen är enkel att montera ihop men också lätt att använda. Alla funktioner är tydligt markerade med blått, så att knappar och spärrar snabbt hittas.

Framåtvänd sittdel med bra sovkomfort

Springvagnen har en fast framåtvänd sittdel, vars ryggstöd med en rem steglöst kan fällas ned till ett svagt sluttande liggläge. Selen är utformad så att den sitter bra runt kroppen både på små och på lite större barn. Den har ett brett midjebälte som gör att barnet sitter tryggt fastspänt även när det går snabbt. Barnets sittkomfort i Thule Glide 2 är god, men suffletten skulle kunna vara längre. I liggläget räcker den inte till för att på ett bra sätt skugga barnet, ens med förlängningen utfälld. Att den förlängda delen delvis utgörs av meshnät innebär dock en bra ventilation i sittdelen.

Thule Glide 2 är inte bara gjort för att barnet ska ha det bekvämt. Löparens komfort värderas lika högt. Vagnen har ett ställbart knäledshandtag, så man enkelt kan hitta en vinkel som känns rätt för armarna när man springer. Mitt på handtaget sitter en handbroms som är enkel att hålla inne när man vill sänka hastigheten eller bromsa upp i nedförsbackar. Det finns även en handledsrem, som är smart att använda om man vill minska risken att vagnen ska rulla iväg om man skulle råka tappa greppet om den.

Lättsprungen löpvagn med bra fjädring

I löpvagnens chassi finns inbyggd fjädring. Den upplevs som något hård men körkänslan totalt sett är mycket bra och funkar för rundor på blandade underlag. Thule Glide 2 är lätt att springa med. Det fasta framhjulet kan av den ovana upplevas göra vagnen svårsvängd. Men man lär sig tekniken väldigt snabbt och sen bidrar framhjulet snarare till bättre hastighet och ökad stabilitet.

Det är inga problem att få med sig det nödvändiga under vagnen. Glide 2 har en rymlig varukorg som kan packas med både små och större föremål. När man ska resa eller om man vill ta bilen till en löprunda i skogen så är det inga problem att fälla ihop Thule Glide 2. Själva fällningen görs enkelt med ett enhandsgrepp om spärren som sitter under fotstödet. Vagnen blir lite stor, men hjulen kan enkelt klickas av om man vill göra Glide 2 mer kompakt i bagageutrymmet.

Toppval för den seriösa löparen

Den enda nackdelen med Thule Glide 2 är att vagnen är rätt stor och bred. Man tänker inte på det när man springer, då känns det positivt att vagnen är rejäl. Men vill man rulla förbi matbutiken på väg hem så känns vagnen ganska klumpig i måtten och den går inte in i alla hissar. Utöver detta så är Thule Glide 2 en otroligt lättkörd springvagn där barnet sitter bekvämt och föräldern lätt och smidigt kan fortsätta med en aktiv livsstil.

Smidig och stabil att springa medlätt att ta av hjulengod sittkomfort
Stor och klumpig vid annan användning än löpning

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Thule Glide 2 joggingvagn, jet black

6 389 kr

Thule Glide 2 Joggingvagn Black

6 389 kr

Thule Glide 2 joggingvagn Jet Black

7 995 kr

2. Cybex AVI

Lättsprungen och smidigt hopfälld joggingvagn, passar allra bäst om sommaren

Maxvikt sittdel: 22 kg Vikt på vagnen med sittdel: 10,6 kg Mått hopfälld med hjul av: 89 x 58,5 x 25 cm Framhjul: Fast, luftfyllt, 16 tum Handtag: Knäled, ställbart i flera lägen Handbroms: Ja Tillbehör: Regnskydd, insektsnät och babyskyddsadapters kan köpas till separat

Cybex AVI

Joggingvagnen AVI sticker ut i det visserligen rätt smala utbudet av joggingvagnar. Cybex har, i högre grad än andra tillverkare, fokuserat på färg och design. AVI har en fast framåtvänd, vanlig sittdel, som fungerar upp till 3-4 års ålder. Ryggstödet kan vinklas ned till ett djupt viloläge, genom att man trycker in spännet som ryggstödets två remmar löper genom. Fotstödet är inte ställbart.

Att vinkla upp till sittläge igen kräver alltid två händer med den här sortens lösning. Just på AVI kräver det även en del kraft, spännet är trögt. Kanske är det en detalj som ger sig med tiden. Men åtminstone när vagnen är ny krävs det att man först lägger i bromsen, för att sedan hålla in spännet med en hand medan man med den andra drar åt remmarna hårt.

Bra sittkomfort för barnet

Barnets komfort i Cybex AVI är god. Sittläget är något tillbakalutat, vilket i princip är standard på joggingvagnar. I viloläget kan sitsen vagga lite sidledes medan man springer, men det är inget som upplevs störa barnets sömn, kanske snarare tvärtom.

Suffletten på Cybex AVI ger ett bra solskydd. Den går inte att förlänga, men har en utfällbar solkeps. Bak på suffletten finns en tittlucka, som ger bra insyn till barnet. Tyvärr är luckans lock fäst med kardborre, vilket gör det svårt att ljudlöst se efter om barnet sover eller inte. Med tanke på vagnens pris känns det som att ett magnetlås hade passat bättre.

Fungerar utmärkt som för att springa med

Cybex AVI har med sina stora lufthjul ett mycket lätt och bra rull. Handtaget är enkelt att justera mellan olika höjdlägen. Att svänga en vagn med fast framhjul kräver att man häver den, åtminstone i snäva kurvor. Men AVI får godkänt även för manövreringen. Handbromsen fungerar väl men är lite trög att trycka in för en nättare hand. En till funktion som troligen blir smidigare ju mer den används.

AVI är utrustad med fjädring vid bakhjulen, men den har blygsam effekt på körkänslan. Vagnen lämpar sig bäst att springa med på plana underlag. När löprundan är avklarad så är det lätt att med en hand fälla ihop vagnen. AVI blir stor hopfälld. Men det är enkelt att klicka av hjulen och med dem separat får man in vagnen även i ett mindre bagageutrymme.

Passar allra bäst på sommaren

Det är lite dubbel huruvida vagnen lämpar sig för nordiskt klimat. Å ena sidan är den rikligt utrustad med reflexdetaljer, vilket känns tryggt under vintern. Å andra sidan är AVIs sufflett mer utformad för ett varmare klimat, med fokus på ventilation. Under en blåsig springrunda i april är det dock snarare vindskydd man vill ha. Väljer man en ljus klädsel ska man också vara medveten om att hjulen saknar stänkskärmar och att lerstänk snabbt kommer fläcka ned vagnen.

Alla grundfunktioner för att en modell ska kunna passera som en bra löpvagn finns hos Cybex AVI: fast fixerat framhjul, handbroms, stora luftfyllda däck och bra åkkomfort i sittdelen. För den som regelbundet vill ta med sig barnet ut på löprundan så kommer Cybex AVI bli en omtyckt kompanjon.

Kan fällas ihop med en handlätt att lossa däckensmidig att springa med
Kardborre på sufflettentrögt att justera till viloläge

3. Baby Jogger Summit X3

Rymlig och lätt hopfälld joggingvagn, passar den som bara springer ibland

Maxvikt sittdel: 34 kg Vikt på vagnen med sittdel: 12,8 kg Mått hopfälld med hjul: 86,5 x 66,5 x 35 cm Framhjul: Roterande men låsbart, lufthjul Handtag: Ej justerbart Handbroms: Ja Tillbehör: Regnskydd, bygel och parent consol kan köpas till separat

Baby Jogger Summit X3

Baby Jogger Summit X3 är ren rejäl joggingvagn, som tack vare sitt svängbara framhjul också kan användas som en rymlig sittvagn. Huruvida snurrbart framhjul på en joggingvagn är ett plus eller minus kan det råda delade meningar om. Baby Joggers rekommendation är dock att alltid ha framhjulet låst när man springer med vagnen.

Summit X3 har en i storlek väl tilltagen sittdel, med bekväm sittyta och smidigt justerbar sele. Barnet har gott om utrymme för både ben och kropp. Ryggstödet kan vinklas ned till ett bra, men inte plant, viloläge. Att fälla upp och ned ryggstödet kräver två händer men det är smidigt gjort.

Långt sufflett med bra funktioner

Baby Jogger Summit X3 har en riktigt lång och vältäckande sufflett, som dessutom kan förlängas om man öppnar upp den tvärsgående dragkedjan. Fullt utfälld skuggar den barnet effektivt, samt ger ett bra vindskydd. Längst bak på suffletten finns en tittlucka så man kan hålla koll på om barnet sover eller är vaket. Sufflettens främre kant är gjord av reflexmaterial, så vagnens syns i trafiken.

Precis som många andra av Baby Joggers vagnar så viks Summit X3 lätt ihop på mitten om man lyfter vagnen i remmen som finns i sittytan. Vagnen blir rätt stor hopfälld. Men om man tar sig tiden att klicka av bakhjulen, vilket går snabbt, så blir den mer kompakt. Summit X3 har en rejäl varukorg, ytterligare en faktor som gör att vagnen också kan användas i vardagen.

Saknar justerbart handtag

Ur barnets perspektiv är Summit X3 en utmärkt vagn. För promenader, även i terräng, funkar den bra även för föräldern. Men när det är drags att snöra på sig springskorna och sticka ut på en löprunda så finns det vissa funktioner och egenskaper som inte riktigt lever upp till förväntningarna

Framför allt handlar det om att vagnens handtaget inte kan justeras i höjd eller vinkel. Den kortare föräldern upplever handtaget som för högt, vilket gör vagnen svårstyrd. Men även den längre föräldern saknar möjligheten att justera höjd efter eget önskemål. Detta har stor påverkan på springergonomin.

Bra som allroundvagn

Summit X3 har en handledsrem och en handbroms på handtaget. Bromsen är ganska trög, men praktisk för att sakta ned i backar exempelvis. Problemet är att bromsens vajer löper längs med handtagets insida, vilket gör det väldigt obekväm att hålla på den sidan av handtaget. Något som drar ned helhetsintrycket av att springa med Summit X3 rejält.

Att vagnen har stora lufthjul ger löpningen skön, men det fasta handtaget med den irriterande vajern utgör ett stort minus för denna joggingvagn. Vill man däremot främst använda vagnen för terrängkörning, men även ha alternativet att springa med den, så är Baby Jogger Summit X3 ett bra allroundalternativ.

Lättjusterad selelufthjul ger bra dämpningrejält lång sufflett
Känns tungej justerbart handtagvajern från handbromsen skaver i handen

4. Cybex ZENO

Snyggt designad multisportvagn, passar familjen som alltid utgår från hemmet

Maxvikt sittdel: 22 kg Vikt på vagnen med sittdel: 12,5 kg Mått hopfälld med hjul av: 99,5 x 58 x 35 cm Framhjul: Fast, luftfyllt, 16 tum Handtag: Knäled, ställbart i flera lägen Handbroms: Ja Tillbehör: Pull running-kit, skid-kit och cykel-kit kan köpas till separat

Cybex Zeno Frame

Cybex ZENO är en anpassningsbar multisportvagn. I grundutförandet har ZENO tre stora lufthjul. Framhjulet är inte svängbart, men kan finjusteras i vinkel för att vagnen ska rulla rakt. Vagnen har ett ställbart knäledshandtag, vilket gör att vagnen blir bekväm att köra oavsett hur lång man är.

ZENOs handtag är format som ett U men den rundade delen mot förälder. Handtaget är rätt smalt, vilket gör att det krävs en del styrka när vagnen ska hävas vid en sväng. Så länge man springer där det inte är skarp kurva efter skarp kurva så är detta ett mindre problem. Det märks faktiskt mer av när ZENO används vid vardagspromenader.

Funktionellt sittutrymme för barnet

Det framåtvända, kupéliknande sittutrymmet för barnet känns ombonat. Cybex anger maxlängden till 111 cm, och en normalstor fyraåring ryms utmärkt. Det finns inget sätt att justera ryggstödet, som har tillräcklig lutning för att fungera godkänt när barnet ska sova. ZENO passar därför bättre för barn över ett år.

Sittdelens öppning täcks för av insektsnät som fästs med dragkedja. Istället för sufflett har ZENO en solskärm som kan dras ned över övre delen av öppningen. Vid blåst eller regn fäster man medföljande överdrag i klarplast över hela vagnens ovansida.

Design före funktion

ZENOs sittdel kan höjas och sänkas beroende av hur vagnen ska användas. Är man mer än vardagsmotionär kan det vara värt att investera i pull running-kitet som möjliggör att man kan dra vagnen bakom sig. Som cykelvagn är ZENO alldeles utmärkt. Kopplingen mellan cykel och vagn är riktigt smart, med ett intuitivt vridmoment i säkringen. ZENO känns lätt, smidig och stabil bakom cykeln.

Tyvärr känns det som att Cybex på en punkt låtit design gå före funktion. Cykelarmen kan endast fästas och lossas om vagnen är tom, eftersom den måste tiltas kraftigt bakåt för att man ska nå fästpunkten. Och armen är alldeles för stor för att kunna transporteras i vagnen, vars enda packutrymme är en A4-stor tygficka på baksidan. Det gör det nästan omöjligt att exempelvis låta en förälder cykla med vagnen till förskolan varpå den andra kan promenera med den hem.

Mycket välfungerande för rätt målgrupp

Det känns lite som att falla på målsnöret att erbjuda så många olika typer av användning, men inget sätt att kunna växla mellan dem utan att behöva åka hem och hämta rätt delar där emellan. Men om varje joggingtur eller cykelfärd man tänkt göra med ZENO börjar och avslutas i hemmet så är detta inte ett problem.

Cybex ZENOs höjbara sittdel, smidiga hopfällning samt multipla användningsområden är imponerande. Vagnen finns också i flera roliga utföranden på klädsel och designen är uppiggande med sin blinkning mot mode. Får man önska något inför framtiden så är det mer flexibilitet i användning, och gärna en version för två barn också.

Många användningsområdenrolig designbra sittkupé för barnet
Omständligt att växla mellan funktioneringet packutrymme

5. Trille Jogger

Prisvärd och lätt joggingvagn med bra liggläge och kompakt ihopfällning

Maxvikt sittdel: 15 kg Vikt på vagnen med sittdel: 7 kg Mått hopfälld med hjul: 92 x 60 x 61 cm Framhjul: Fast, luftfyllt, 16 tum Handtag: Ej ställbart Handbroms: Ja Tillbehör: Nej

Trille Jogger

Triller Jogger är en springvagn med en fast framåtvänd sittdel och en imponerande låg vikt. Vagnen väger endast 7 kg. Den lätta känslan är inte bara ett plus under själva löprundan, det gör också Trille Jogger mer lätthanterad exempelvis om den ska lyftas in i en bil.

Känns kompakt för att vara en joggingvagn

Monteringen av vagnen var delvis komplicerad, även om den medföljande instruktionen innehöll rikligt med bilder. Den största utmaningen var att lyckas ställa in framhjulet så att det sitter helt rakt, något som tog både tid och energi.

Väl färdigställd för användning så uppfattas Trille Jogger som liten och kompakt, till skillnad från många andra joggingvagnar som ofta är skrymmande i storlek – framför allt på längden. Den framåtvända sittdelen har en rymlig sittyta. Selen kan justeras i omfattning men är svår att få tillräckligt tight för barn som precis uppnått den lägsta ålder som rekommenderas för jogging, vanligtvis 8-9 månaders ålder. Något slags dyna eller inlägg saknades i det läget. Men att sittdelen är väldigt bred är dock ett stort plus för den som vill springa med lite större barn.

Bra liggläge och lång sufflett

Ryggstödet på Trille Jogger kan steglöst justeras ned till ett näst intill plant liggläge. Detta görs enkelt med en hand på spännet på ryggstödets baksida. Suffletten är stor och ger ett bra solskydd. Det finns en tittlucka i den som kan fästas upp med kardborre, så att den inte blåser igen under löpturen. Under vagnen finns en normalstor varukorg.

Trille Jogger har ett fast handtag, så det gäller att se till att man är längdmässigt kompatibel med vagnen. Kortare föräldrar har upplevt Joggers handtag som något högt. Det är utrustat med en handbroms för inbromsning vid nedförsbackar, och en fotbroms för när vagnen ska parkeras. Handbromsen känns lite klumpig och stor, men fyller sin funktion.

Saknas möjlighet att höjdjustera handtaget

Att springa med Trille Jogger har fungerat väl. Det finns ingen direkt fjädring och vagnen lämpar sig därför bäst för plana ytor, såsom asfalterade gator eller grusvägar. Trots det fasta framhjulet känns det lättsvängd så snart man får till den rätta tekniken.

För att fälla ihop Trille Jogger drar man ut sprintar från vagnens sidor och öppnar upp en spärr på varje sida. Vagnen viks då på mitten. Framhjulet är svårt att ta bort men bakhjulen kan enkelt lossas genom att man håller upp en spärr vid hjulens infästning i chassit. Det fasta handtaget är ett minus och sittdelen funkar bäst för barn över året. Men under själva springrundan så kan Trille Jogger på ett bra och prisvärt sätt uppfylla behoven hos föräldrar med spring i benen.

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

Allt om joggingvagn

Joggingvagn, springvagn eller löpvagn - oavsett vilket term man väljer att använda sig av så handlar det om en barnvagn konstruerade för att kunna användas vid högre tempo än sakta promenadtakt. Det innebär att en joggingvagn ska vara lättrullad men ändå kunna hålla en stabil kurs och att den ska vara säker att använda, med en handbroms för möjligheten till ett snabbt stopp. De flesta joggingvagnarna är trehjulingar med ett fast framhjul, som ibland även kan låsas upp till ett rörligt läge för när vagnen ska användas för att gå med.

Övriga funktioner hos en joggingvagn varierar. En del har liggläge, andra endast ett sittläge eller svagt tillbakalutat viloläge. Suffletten kan vara ett soltak eller rejält med möjlighet till förlängning. En del joggingvagnarna har fast handtag, på andra kan man ändra läge exempelvis genom att vinkla en knäled. Majoriteten av joggingvagnar har en fast framåtvänd sittdel men det finns ett litet fåtal där det går att ha barnet vänt mot sig. Det är också olika huruvida joggingvagnen går att fälla ihop, för enklare transport, och hur kompakt den kan bli.

Inför valet av joggingvagn är det viktigt att utgå ifrån sin egen förmåga som löpare men framför allt fundera över i vilken miljö och terräng joggingvagnen ska användas. Handlar det om att ta sig fram över rötter på en skogsstig, eller ska man springa långa sträckor på asfalterade vägar? Utifrån barnets ålder och behov får man också fundera över maxvikten på joggingvagnens sittdel och om barnet främst kommer sova eller vara vaken under löpturerna.

Kolla även in vår köpguide med fler viktiga parametrar när du ska köpa barnvagn. Länk till köpguide

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss