1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Luftkonditionering: 8 modeller i test

Patrik Persson

Är det för varmt hemma? Vi har testat portabel luftkonditionering från märken som Electrolux, Wood's och Ozona. För att en luftkonditionering ska kunna utses till bäst i test måste den kunna kyla ned effektiv, ha en behaglig ljudnivå och vara enkel att installera samt passa för olika sorters fönster.

bäst i test AC

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör alla tester själva och testar produkterna så som de är tänkta att användas i verkligheten. Alla modeller av luftkonditionering har långtidstestats över en hel sommar. Vi har testat enheterna i våra testares egna hem, i olika rum, under varierande temperaturförhållanden. Dock har de så klart använts som mest när det har varit riktigt varmt väder.

Alla modeller har bedömts på samma sätt enligt följande kriterier:

  • Prestanda: Vi har mätt hur mycket enheten klarar av att kyla ner i ett rum. I detta väger vi också in ljudnivå, vilken har mätts med appen Buller och jämförts med vad tillverkaren uppger.
  • Användarvänlighet: Här har vi tittat på hur enkel luftkonditioneringen är att packa upp, hur lätt den är att montera, hur lättbegriplig manualen är och hur det fungerar med kontrollpanel, fjärrkontroll och eventuella mobilappar.
  • Installation: Vi har också jämfört hur lätt eller svårt det är att montera och installera luftkonditioneringen, samt vilka tillbehör som ingår för att kunna anpassa den för olika fönster.

Jämför pris på samtliga listade luftkonditioneringar på PriceRunner.

1. Electrolux ChillFlex Pro EXP34U338CW - BÄST I TEST

Okomplicerad och lätt flyttbar AC, passar den som vill ha effektiv kylning

Lägen: Kylning, avfuktning, fläkt Fläkthastigheter: 3 Fjärrkontroll: Ja Timer: Ja Köldmedium: R290 Max driftstemperatur: 35° Min. driftstemperatur:Kyleffekt (W): 3400 W Kyleffekt (BTU/h): 11 600 BTU/h Avfuktningskapacitet: 38.4 l/24 h Max. ljudnivå enlig tillverkare: 64 dB Uppmätt ljudnivå: 64 dB Max. yta: 30 m²

Electrolux ChillFlex Pro EXP34U338CW

Electrolux Chillflex Pro kan enklast beskrivas som en AC som i stort sett levererar det den ska och som är lätt att använda, men som samtidigt inte är utan sina brister. Den kan upplevas som något snål på tillbehören och är inte helt lätt att flytta runt på.

Designen på den är snarlik många andra enheter på marknaden. Vi upplever den som tämligen stilren och neutral i sin utformning, och höljet i vit plast sticker inte ut särskilt mycket. Liksom många andra modeller har den en kontrollpanel upptill, vilken är enkel att använda och förstå sig på.

Lättanvänd och enkel att montera

Monteringen är väldigt snabbt avklarat och upplevs som väldigt okomplicerat. Manualen känns också full tillräckligt tydlig. Vad gäller kylningen så kyler den här modellen ner rummet väldigt effektivt, och vår testare har kunnat kyla flera olika rum på kvällarna just för att den är så otroligt effektiv. Den är lite för högljudd för att kunna sova i samma rum när den är på, men inget som stör i övrigt.

Vissa portabla luftkonditioneringar från Electrolux går att styra med en mobilapp, dock inte just den här modellen. Däremot så medföljer en fjärrkontroll som, likt kontrollpanelen, är lätt att förstå sig på, så avsaknaden av mobilstyrning kommer kanske inte vara ett så stort problem för de flesta.

Varför ingår inte fönsterkit?

Ett tillbehör som inte ingår är fönsterkit. Detta kan tyckas märkligt vägt mot den här modellens pris, men det behöver samtidigt inte vara ett så stort problem. Bor man i en tätort är ofta problem med insekter minimala, och om du inte använder fönsterkit så är det också enklare att flytta enheten mellan olika rum. Fönsterkit går att köpa till separat om du verkligen behöver ett. Dock har slangen en smal “pip” i änden som gör att du inte behöver öppna fönstret så mycket. En smart detalj!

Apropå att flytta enheten så är det ganska enkelt gjort då den har hjul monterade på undersidan. Det ska dock sägas att den är ganska tung, så att bära den upp eller ner för en trappa kan vara svårt för en ensam person. Det faktum att den är ganska bred och stor kan göra den svår att placera, då den måste stå både nära ett fönster och inte för nära andra objekt.

Otroligt effektiv kylningenkel att rulla runtväldigt lätt att komma igång med
För högljudd för att ha på när man soverfönsterkit ingår intetung

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Electrolux Chillflex Pro Exp34u338cw Cooling Aircondition

6 790 kr

Electrolux Chillflex Pro Aircondition

8 249 kr

Electrolux Chillflex Pro Aircondition

8 249 kr

2. DeLonghi PAC EL112 CST WiFI

Välbyggd premiumluftkonditionering

Lägen: Kylning, avfuktning, fläkt Fläkthastigheter: 3 Fjärrkontroll: Ja Timer: Ja Köldmedia: R290 Max driftstemperatur: 32°C Min. driftstemperatur: 18°C Kyleffekt (kW): 2.9 kW Kyleffekt (BTU/h): 11 000 BTU/h Avfuktningskapacitet: 41 l/24 h Max. ljudnivå enligt tillverkare: 63 dB Uppmätt ljudnivå: 63 dB Max. yta: 110 m²

De'Longhi Pinguino PAC EL112CST

DeLonghi har sannerligen inte sparat på krutet med PAC EL112 CST WiFi, även kallad Pinguino Care4Me. Den har en ordentligt hög kyleffekt och ska enligt tillverkaren klara av att kyla ett så stort rum som 100 kvadratmeter. Även avfuktningen är väl tilltagen med en kapacitet för 41 liter över en 24-timmarsperiod.

Likt de allra flesta andra luftkonditioneringar på marknaden idag är enheten byggd i mestadels vit plast, med undantag för en svart touchpanel. En sak som sticker ut ordentligt är fjärrkontrollen, som har en (typ) fyrkantig form och touchknappar i stället för fysiska knappar.

Fjärrkontrollen är dock fiffigare än vad du kanske anar vid första ögonkastet. Du kan i appen ställa in vilken som är din ideala temperatur och luftfuktighet. Fjärrkontrollen har inbyggda sensorer som känner av om något av dessa värden avviker från det du har angett och startar då luftkonditioneringen automatiskt. Smart!

Appen är smart, men svår att komma igång med

Just det, appen. Den här varianten har wifi-anslutning (Det finns också en version som saknar det) och en tillhörande app där du kan göra alla inställningar. När parkopplingen väl är klar fungerar allting bra och appen är lätt att förstå sig på. Dock är inte parkopplingen fullt så enkel som manualen antyder och vi fick gissa oss fram lite innan vi fick den att fungera.

Med appen kan du till exempel ställa in schemaläggning på när luftkonditioneringen ska köras, och du kan så klart också växla mellan de olika lägena och ställa in önskad temperatur. En smart funktion är så kallad “geofencing”, vilken gör att luftkonditioneringen startar automatiskt när du närmar dig ditt hem.

Hur väl fungerar luftkonditioneringen då? Jo, den kyler väldigt effektivt, och nattläget drar ner fläkthastigheten såpass mycket att det går helt okej att sova fastän den är på hela natten. Det medföljande fönsterkitet passar inte i konventionella svenska fönster, men det är inte ovanligt. Enheten känns påkostad och välbyggd, men har också ett generellt sett högre pris än många konkurrerande modeller.

Observera att modellen med WiFi-anslutning för närvarande inte finns tillgänglig hos någon annan återförsäljare i Sverige än DeLonghis egen webbshop, och priserna nedan avser därför modellen utan WiFi-anslutning.

Välbyggdkyler braanvändbar app
Fönsterkitet passar intekrånglig parkoppling med appendyr

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

3. Whirlpool PACW212CO

Tystlåten luftkonditionering med smart fjärr

Lägen: Kylning, avfuktning, fläkt Fläkthastigheter: 3 Fjärrkontroll: Ja Timer: Ja Köldmedia: R290 Max. drifttemperatur: 35°C Min. drifttemperatur: 18°C Kyleffekt (kW): 3.5 kW Kyleffekt (BTU/h): 12 000 BTU/h Avfuktningskapacitet: 33.6 l/24 h Max. ljudnivå enlig tillverkare: 64 dB Uppmätt ljudnivå: 55 dB Max. yta: 30 m²

Whirlpool PACW212CO

Med PACW212CO har Whirlpool tänkt ett par steg längre och adderat några funktioner som gör att handhavandet av maskinen kräver minimal ansträngning. Det finns, till exempel, ett slags auto-läge som kallas 6th sense, där maskinen känner av om temperatur och luftfuktighet avviker från dina preferenser och automatiskt ändrar inställningarna.

Ibland är kanske inte det viktigaste vad temperaturen är där luftkonditioneringen är placerad, utan där du befinner dig. För de tillfällena finns en funktion som kallas Around U där fjärrkontrollen kan känna av temperaturen just där du är (så klart förutsatt att du bär med dig denna) och diktera för maskinen när den ska startas och stoppas.

Tömningen kan upplevas som krånglig

I stort så fungerar den här luftkonditioneringen mycket bra, den klarar väl av att kyla ner rummet där den testats och den går också att ha igång på natten. Detta förutsätter dock att du har kört luftkonditioneringen en stund innan läggdags så att maskinen kan gå på nattläge och bara upprätthålla temperaturen.

Det finns också ett avfuktningsläge. Detta hade vi dock vissa bekymmer med. För det första följer det inte med någon tömningsslang, vilket annars är vanligt bland konkurrerande modeller. Vattentanken fylldes också upp relativt snabbt, och det kom alltid som en överraskning att den var full då det inte finns någon indikator för detta på maskinen.

Väldigt tyst nattlägediskret designlätt att flytta p.g.a. hjulen undertill
Väldigt tung om du skulle behöva lyfta denhögljudd direkt efter uppstarttömningsslang ingår inte

4. Wood's AC Cortina Silent 12K

En modern AC som är lätt att använda, kyler bra, men med lite för hög ljudnivå.

Lägen: Kylning, avfuktning, fläkt Fläkthastigheter: 3 Fjärrkontroll: Ja Timer: Ja Köldmedium: R290 Max driftstemperatur: 45° Min. driftstemperatur: 16° Kyleffekt (W): 3 500 W Kyleffekt (BTU/h): 12 000 BTU/h Avfuktningskapacitet: 33.26 l/24 h Max. ljudnivå enlig tillverkare: 64 dB Uppmätt ljudnivå: 65 dB Max. yta: 35 m² Övriga egenskaper: Tillhörande mobilapp

Wood's Cortina Silent 12K

Wood's AC Cortina Silent 12K är en portabel AC-enhet som gör det den ska. Den är lättanvänd och ett perfekt alternativ för att få ner temperaturen i ditt rum, så att du kan stå ut under de där riktigt varma sommarnätterna. Det enda som lämnas att önska är ljudnivån som hade kunnat vara lägre, särskilt eftersom modellnamnet hintar om att enheten ska vara extra tyst.

Enheten är enkel att komma igång med, efter snabb uppackning av huvudenheten fäster man bara utblåsröret och hänger ut det genom fönstret eller balkongdörren. Därefter är det bara att koppla i kontakten och börja nedkylningen. Manualen är enkel att följa och beskriver tydligt enhetens olika lägen och funktioner. Har du tur passar även det medföljande fönsterkitet ditt fönster, vilket det tyvärr inte gjorde hos våra testare. Det går att köpa till andra fönsterkit, men det är lite irriterande att det inte fungerar från början.

Snygg design och effektiv kylning

Designen på enheten är stilren och någorlunda snygg, dock tar den plats och kräver en del utrymme i rummet. På ovansidan av enheten finns en lättanvänd kontrollpanel, med en liten display som visar de aktuella inställningarna. En medföljande kontroll finns i ett litet fack på sidan, vilket både är snyggt och praktiskt. Hjulen på undersidan möjliggör förflyttning i hemmet, men eftersom det är en rejäl pjäs krävs det förmodligen bärhjälp för att flytta den mellan våningar.

Kylningen är den absolut viktigaste funktionen, och Wood's Cortina Silent 12K håller vad den lovar. Under en varm sommardag kunde måltemperaturen på 18 grader nås på bara några timmar. Om du vill att det ska gå snabbare rekommenderas att du drar för gardinerna. Du kan enkelt följa och ändra inställningarna via den tillhörande mobilappen som du snabbt installerar på din smartphone. Appen är enkel att använda och fungerar som en förlängning av enhetens kontrollpanel. Du kan till exempel stänga av AC:n utan att behöva lämna sängen.

Inte så “silent” som man hade hoppats

De flesta vet att en AC låter, och just portabla enheter brukar ofta vara ganska högljudda. Därför växte en förväntan eftersom modellens namn (“Silent”) tyder på att enheten ska vara extra tyst. Givet en låg effektinställning och inte allt för låg måltemperatur är enhetens ljudnivå helt okej, också när bara fläkten är igång. Det är när man snabbt vill kyla ner rummet ordentligt som den lämnar mycket mer att önska. Därför är det viktigt att komma ihåg att kyla ned rummet i tid, och för dig som är känslig mot ljud när det är sovdags bör du inte förvänta dig att du kommer kunna somna under tiden rummet kyls ned.

Slutordet blir att Wood's inte borde ha döpt enheten till “Silent”, då det skapar förväntningar som AC:n tyvärr inte kan leva upp till. Förutom det är det en riktigt effektiv portabel AC.

Kyler ned snabbtlättanvänd och modern
Något högljuddlite otympligfönsterkit som inte passar alla fönster

5. Wood's Milan WAC904G

Lättanvänd luftkonditionering trots förvirrande manual

Lägen: Kylning, avfuktning, fläkt, auto Fläkthastigheter: 3 Fjärrkontroll: Ja Timer: Ja Köldmedium: R290 Max driftstemperatur: 31° Min. driftstemperatur: 15° Kyleffekt (W): 2 600 W Kyleffekt (BTU/h): 9 000 BTU/h Avfuktningskapacitet: 28.8 l/24 h Max. ljudnivå enlig tillverkare: 64 dB Uppmätt ljudnivå: 68 dB Max. yta: 26 m² Övriga egenskaper: Tillhörande mobilapp

Wood's AC Milan 9K WiFi

Wood's Milan är på många sätt en mycket trevlig liten luftkonditionering som kyler effektivt och faktiskt också är ganska snygg. Dock är den väldigt frustrerande på några olika sätt.

Vi kan börja med det bra sakerna. Höljet på AC:n är högblank, vit plast, och de rundade hörnen på enheten ser inte allt för pjåkiga ut. Att börja använda den är en väldigt rättfram process, det enda som behöver göras är att montera utblåsslangen. Denna kan antingen kopplas till eventuell ventilation i väggen eller i ett fönsterkit. Du kan också i teorin leda ut slangen i ett intilliggande rum, men tänk på att AC:n producerar mycket varmluft som måste ventileras ut på något sätt.

Det följer med ett fönsterkit, vilket är enkelt att både montera och justera. Det är av en typ som kanske främst är lämpligast för skjutfönster, men går så klart också att använda med sidohängda fönster (vilka är klart vanligast i Sverige). Fönsterkitet sluter då inte tätt, men om du inte har några större problem med insekter så behöver det inte vara något negativt. Det finns produkter från tredje part som kan användas för att täta fönstret kring fönsterkitet, men dessa måste köpas separat. En sak vi noterar under testning är att slangen ibland lossnar från fästena i båda ändarna. Tyvärr måste man ta loss själva fästena för att koppla på slangen igen, vilket kan bli irriterande i längden.

Manualen lämnar vissa frågetecken

Du kontrollerar AC:n antingen med hjälp av den inbyggda kontrollpanelen, fjärrkontrollen eller med den tillhörande mobilappen. Kontrollpanelen (belägen ovanpå enheten) är lätt att förstå sig på, men svår att läsa av i dagsljus. Detsamma kan sägas om displayen på framsidan som visar aktuell temperatur. En fördel med den låga ljusstyrkan är dock att den inte stör på nätterna. Knapparna på fjärrkontrollen har ingen text som beskriver funktionerna, men den är ändå lätt att använda.

Mobilappen leder oss dock in på de problem som den här AC:n har. Instruktionerna i appen för hur man ansluter AC:n till WiFi-nätverket har bilder som illustrerar processen, men knapparna på enheten motsvarar inte vad manualen beskriver. Detta problem stöter vi även på med den fysiska manualen som följer med. Ibland saknas sammanhang mellan det som illustreras i enheten och det vi ser på själva enheten.

Ett exempel är att processen för att nollställa wifi-anslutningen inte går att utföra på det sätt som beskrivs i manualen. Efter kontakt med Wood's support visar det sig att det på fabriken har gjorts förändringar i mjukvaran som Wood's inte känner till. Detta kommer säkerligen rättas till tids nog, men i skrivande stund kan vissa instruktioner framstå som förvirrande. Till Wood's’ försvar bör vi säga att deras support var väldigt tillmötesgående och angelägna om att hjälpa oss lösa problemet. Vi kan också nämna om appen att den tycks vara inkorrekt översatt i vissa fall, men den går ändå att använda och begripa sig på.

Så nollställer du WiFi på Wood's AC Milan 9K WiFi:

Håll inne “+”-knappen i fem sekunder till WiFi-symbolen blinkar. Du ska alltså inte hålla inne varken “power”- eller “timer”-knappen som det påstås i manualen och i appen.

Kyler väldigt väl, och snabbt

Wood's Milan har flera olika lägen, exempelvis kylning, avfuktning och auto. Det går alldeles utmärkt att ställa en timer, och det finns ett nattläge där enheten går tystare och stänger av sig själv efter några timmar. Vi uppmäter en ljudnivå på 68 dB precis intill enheten och 64 dB två meter

Kylningen klarar Wood's Milan av väl. Den ska klara av att kyla ytor på upp till 26 m², vilket vi upplever är en korrekt bedömning. En av våra mätningar visar att den kunde kyla ett rum från 24,8 grader till 19,6 grader på bara en timme.

Överlag upplever vi att Wood's Milan är en bra och effektiv AC som gör det den ska. Om vi väger priset mot hur väl vi upplever att den fungerar så menar vi att den här modellen är ett bra köp. Den missvisande manualen och appen till trots så kommer du nog lära dig använda den ändå tack vare den intuitiva designen.

Snygg och enkel designförhållandevis tyst
Manualen är mycket svårbegripligsvåravläst display i dagsljusslangen för utblåsluften lossnar ibland från sina fästen

6. Electrolux WP71-265WT (Airflower)

Mycket lättanvänd AC som gärna kunde ha fått vara lite mer effektiv

Lägen: Kylning, avfuktning, fläkt, värme Fläkthastigheter: 3 Fjärrkontroll: Ja Timer: Ja Köldmedium: R290 Max driftstemperatur: 30° Min. driftstemperatur: 16° Kyleffekt (W): 2 600 W Kyleffekt (BTU/h): 8 800 BTU/h Avfuktningskapacitet: 43 l/24 h Max. ljudnivå enlig tillverkare: 64 dB Uppmätt ljudnivå: 60 dB Max. yta: 40 m² Övriga egenskaper: Tillhörande mobilapp

Electrolux Well P7 WP71-265WT

Electrolux WP71-265WT är en portabel luftkonditionering som ger något blandade intryck när vi testar den. Det är en enhet som överlag är väldigt lätt att komma igång med och intuitiv att använda, men den lämnar också en del att önska när det gäller montering och hur väl den lyckas kyla rummet.

Att montera ihop och komma igång med enheten är, på vissa sätt, både väldigt enkelt och väldigt krångligt. Enheten tycks vara smart packad, med väldigt lite till synes onödig wellpapp och plast, och att montera ihop delarna är väldigt självförklarande. Det enda som krävs är att koppla in utblåsröret, och sedan är det klart.

Manualen är väldigt svår att förstå sig på

Detta väger upp det faktum att manualen lämnar en hel del att önska. Vår testare upplever vid flera tillfällen att manualen är väldigt svårt att förstå, något som leder till spekulation att den är auto-översatt. Att tömma enheten på vatten krävde en del gissningar, då manualen inte var till någon hjälp.

Den här modellen kan styras med en mobilapp, och att installera appen och koppla till enheten fungerade felfritt och var snabbt avklarat. Den medföljande fjärrkontrollen är enkel att förstå sig på, liksom den inbyggda kontrollpanelen. Intrycket av just kontrollpanelen dras dock ner något av att den har silverfärgade knappar med vit text, som i vissa förhållanden är snudd på omöjliga att läsa. Men totalt sett är enheten mycket enkel att hantera.

Ljudnivån i sig är ingenting att klaga på, vår testare mäter en ljudnivå på 60 decibel. Däremot så är ljudnivån väldigt ojämn och enheten ger ifrån sig ett skramlande ljud, i synnerhet när den är inställd på kylning. Ljudet vid för enbart fläkt är behagligare, men med kylningen på kan det vara svårt att ha den här enheten på när man ska sova.

De inbyggda hjulen gör vikten lättare att förlåta

Apropå kylningen så fungerar den bra, och den klarar av att göra ett rum märkbart svalare. Under de varmaste dagarna klarade den dock inte av att kyla ner rummet till mer än 19 grader, även fast den var inställd på 16 grader och hade stått på i ett rum med stängd dörr under merparten av dagen. Men som sagt, kyler ner rummet gör den absolut.

Enheten är ganska otymplig och väger hela 45 kg. Om den inte ska flyttas mellan våningar underlättas det hela av att den har hjul. Ska den bäras upp eller ner för en trappa så kan det vara bra att ta till bärhjälp. Den kräver också sin plats i rummet, och med tanke på att den bör ha minst en halv meter fritt runt omkring sig så kanske den inte är helt lätt att placera.

Det ingår ett fönsterkit, men inget tätningskit, utan det får man köpa till separat. Fönsterkitet var också för kort för vår testares fönster, trots att storleken på fönstret ifråga är tämligen standard i Sverige, vilket krävde ett inköp av en förlängningsbit för fönsterkitet.

Vi är inte helt säkra på att den här modellen är värd sitt pris. Testaren menar att den gärna kunde ha fått varit effektivare sett till vad den kostar och att en mindre skrymmande enhet för en billigare peng kanske hade varit ett bättre köp. Med det sagt så kyler den bra och är väldigt enkel att använda.

Snabb kylninglätt och intuitiv att komma igång medmycket praktisk app
Väldigt jämn och störande ljudbildtung och otympligfår inte ned temperaturen så långt som man kunde önskafönsterkitet behövde kompletterasotydlig manual

7. Anslut 013946

En bra luftkonditionering som kan vara svår att installera

Lägen: Kylning, avfuktning, fläkt Fläkthastigheter: 3 Fjärrkontroll: Ja Timer: Ja Köldmedium: R290 Max driftstemperatur: 35° Min. driftstemperatur: 17° Kyleffekt (W): 2300 W Kyleffekt (BTU/h): 8 000 BTU/h Avfuktningskapacitet: 50 l/24 h Max. ljudnivå enlig tillverkare: 62 dB Uppmätt ljudnivå: 60 dB Max. yta: 16 m²

Anslut Luftkonditionering 2300W

När vi packar upp Anslut 013946 ur kartongen slås vi av hur förvånansvärt snyggt designad den är. Höljet är förvisso i vit plast, likt på många andra modeller av portabel luftkonditionering, men den ger ett gott visuellt intryck och den svarta kontrollpanelen ser modern ut. Den sistnämnda är också enkel att förstå sig på.

Inte heller fjärrkontrollen är särskilt komplicerad, men den framstår inte alls som lika modern som luftkonditioneringen i sig. Men det är å andra sidan väldigt sekundärt i sammanhanget, den är som sagt enkel att förstå sig på och luftkonditioneringen som helhet får anses vara snyggt designad.

En komplicerad manual vägs upp av enkelt montage

Manualen är kanske inte den mest lättbegripliga som vi har sett. Bilderna för montaget ligger längst fram i manualen, och därefter följer instruktioner på vardera språk (svenska, norska, polska och engelska), vilket medför ett visst bläddrande fram och tillbaka för att koppla en bild till instruktionen. Det ska dock sägas att montaget var extremt enkelt och manualen var snudd på överflödig.

Det följer med ett fönsterkit, men det är avsett för antingen horisontellt eller vertikalt skjutfönster (det medföljer också delar för att göra en fast installation genom att göra hål i väggen). Vi var tvungna att improvisera lite för att få fönsterkitet att sitta fast i vårt fönster, och det var dessutom för kort trots att fönstret var av standardhöjd. Det går dock att köpa till fönsterkit från tredje part som passar. Om du bor på landet eller någon annanstans där det finns mycket insekter på sommaren rekommenderar vi att du köper till någon typ av tillbehör för att täta fönstret, då det medföljande fönsterkitet inte är tätt överhuvudtaget.

Kyler bra, men har det kämpigt vid höga temperaturer

Enheten kyler väldigt bra och gör en markant skillnad på temperaturen. Exempelvis användes den i sovrummet i ungefär fyra timmar på kvällen, vilket gjorde att sovrummet var ordentligt svalt när det var dags att sova. När det var som varmast kunde dock inte enheten kyla ner rummet till mer än 22 grader, trots att den stod på 17 grader under större delen av dagen med dörren stängd. Med det sagt var 22 grader fullt tillräckligt svalt för vår del.

Ljudnivån vid högsta hastighet på kylning motsvarar ungefär det som tillverkaren anger, dock anser vi att detta är alldeles för högljutt för att den ska kunna vara på i sovrummet även under natten, i synnerhet om du är ljudkänslig.

Överlag skulle vi beskriva det här som en bra luftkonditionering, det är installationen i fönstret som ligger den mest till last.

Snyggkyler överlag mycket bramycket enkel installationlättbegriplig kontrollpanel och fjärrkontroll
För högljudd för att kunna användas på nattenfönsterkitet kommer inte passa i de flesta fönstermanualen kan framstå som invecklad

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

8. Whirlpool PACW29COL

En luftkonditionering som är frustrerande på många sätt

Lägen: Kylning, avfuktning, fläkt Fläkthastigheter: 3 Fjärrkontroll: Ja Timer: Ja Köldmedia: R290 Max. drifttemperatur: 26°C Min. drifttemperatur: 18°C Kyleffekt (kW): 2.6 kW Kyleffekt (BTU/h): 9 000 BTU/h Avfuktningskapacitet: 31.2 l/24 h Max. ljudnivå enlig tillverkare: 64 dB Uppmätt ljudnivå: 63 dB Max. yta: 17 m²

Whirlpool PACW29COL

Det du får med en Whirlpool PACW29COL är en luftkonditionering som fungerar tämligen väl, men som tyvärr blandar fiffiga detaljer med funktioner som verkar vettiga på pappret, men inte fungerar särskilt väl i praktiken.

Till att börja med fungerar kylningen okej, men kanske inte så väl som vi hade hoppats. Luftkonditioneringen har använts i ett rum på cirka tio kvadrat och har körts ungefär tre timmar. Trots att temperaturen varit inställd på 18 grader har denna temperatur aldrig uppnåtts, utan vi har fått nöja oss med 23–24 grader. Sett i kontexten att temperaturen innan var 28–30 grader är detta ändå en klar förbättring.

Installationen av luftkonditioneringen är en väldigt rättfram process och manualen har inte behövt konsulteras särskilt ofta. Dock la vi märke till att installationen av fönsterkitet (vilket är avsett för skjutfönster) tar upp mer plats i manualen än användandet av själva maskinen.

Förvirrande, men samtidigt smart fjärrkontroll

Kontrollpanelen på luftkonditioneringen är enkel att förstå sig på, men tyvärr ger den ett billigt intryck och känns plastig. Det följer med en fjärrkontroll också. Kontrollerna är dock helt annorlunda gentemot kontrollpanelen och kan framstå som förvirrande. En väldigt finurlig detalj är däremot att fjärrkontrollen har en inbyggd termometer som kan hjälpa luftkonditioneringen att ha koll på temperaturen.

Whirlpool vurmar väldigt mycket för en funktion som kallas 6th Sense. När denna är igång ska luftkonditioneringen själv kunna känna av temperatur- och fuktförhållandena i rummet och välja driftläge automatiskt. Vi har svårt att se hur ofta detta skulle användas i praktiken, eftersom enheten även i “vanligt” kylläge startar och stoppar automatiskt beroende på vad temperaturen är.

Ganska bra fjärrkontrollsmart termometer på fjärrenförhållandevis lågt pris
Inget vettigt fönsterkit ingårstor skillnad mellan fjärr och kontrollpanelkylningen går ganska segt
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss