• Rea
  • Guider
  • Om oss

Allt du behöver veta om Apple TV

Av Klarna

Allt du behöver veta om Apple TV Hero Image

Streaming med Apple TV

En av de mest populära mediaspelarna på marknaden är Apples Apple TV. Kort förklarat är det en liten box som du kopplar till din tv för att kunna se på film och serier från en mängd populära streamingtjänster.

Antingen prenumererar du på en eller flera tjänster, som Viaplay, Max eller Netflix Apples egna streamingtjänst Apple TV+. Du kan också hyra eller köpa film via många tjänster. Nyare versioner av Apple TV klarar även av att köra spel som du styr antingen med fjärrkontrollen eller med en riktig spelkontroll.

Apple-TV Apple TV 4K tillsammans med Siri Remote

Vad är Apple TV?

Apple TV är en mediaspelare för din TV. Du ansluter den med HDMI till din TV och kopplar sedan upp dig med antingen sladd eller wifi till internet. Efter det kan du köra olika appar för populära streamingtjänster som SVT Play, Netflix, Amazon Prime, Max, SF Anytime, Viaplay, Disney+ och många fler.

Apple TV kan liknas vid en digitalbox för TV i det att du kopplar in den till din TV och styr den med medföljande fjärrkontroll (eller en app till Iphone och Ipad). Skillnaden är såklart att den hanterar internettjänster för strömmad video och inte vanliga TV-kanaler (den saknar helt anslutningar för antenn och liknande som en digitalbox normalt har). På samma sätt är det heller inte en spelare för DVD- eller Blu-ray-skivor, om inte annat sätter enhetens fysiska mått stopp för allt sådant.

ATV-Screen Har du inte en smart TV är Apple TV ett smidigt val för streamingtjänster.

Utöver kostnaden för att köpa en Apple TV tillkommer heller inga månadskostnader för något abonnemang relaterat till själva enheten. Däremot kostar det en månadsavgift att använda vissa av apparna, som Netflix, Viaplay eller HBO. Dessa kan dock köras på datorn, mobilen eller surfplattan med samma abonnemang också. Många appar kräver däremot inga abonnemang för att köra, som Youtube eller SVT Play, däremot behöver du skapa ett konto hos Apple (gratis) för att kunna ladda ner appar till din Apple TV.

Vilka olika modeller av Apple TV finns det?

Apple TV har funnits ute sedan 2007 i en rad olika modeller, och idag är det fyra generationer som finns på marknaden.

Apple TV 4K (3rd Generation)

Den tredje generationens Apple TV 4K lanserades 2022. Denna modell är snäppet mindre än föregångaren, och finns med 64GB eller 128GB internt lagringsminne, vilket är en ökning från föregångaren för att kunna hantera större appar och spel. En annan uppgradering som skett är det nya A15 Bioinic-chipet som ger en snabbare och mer sömlös upplevelse. Den har också stöd för Thread - en teknik som förbättrar smart hem-integration genom bättre nätverkskommunikation.

Apple TV 4K (2nd Generation)

Den främsta nyheten med andra generationens Apple TV är den nya fjärrkontrollen med fysiska knappar istället för pekplatta. Den goda nyheten för dig som äger Apple TV 4 eller Apple TV 4K är att du även kan köpa den nya fjärrkontrollen och para ihop den med din befintliga Apple TV. Utöver en ny fjärrkontroll ser själva mediaspelaren identisk ut. På insidan har hårdvaran uppdaterats till en Apple A12 Bionic, samma chip som sitter i Iphone Xs. Med det kommer även fullt stöd för HDMI 2.1, variabel uppdateringshastighet (VRR, variable refresh rate), high frame rate och wifi 6 samt ARC och eARC via HDMI-porten (Audio return channel och enhanched audio return channel).
Har du redan en Apple TV 4 eller 4K finns det ganska liten anledning att uppgradera, men ogillar du fjärrkontrollen kan du alltid köpa en sådan löst. Ska du däremot köpa en ny Apple TV eller utöka hemmets flora av sådana finns det däremot ingen anledning att gå på den äldre modellen då prisskillnaden är försumbar.

Apple tv 4k vs apple tv 4k gen 2

Apple TV 4K (1st Generation)

Apples första generation av mediaspelaren 4K är till mångt och mycket identisk med sin föregångare. Alla funktioner och fjärrkontrollen från tidigare finns med, det som är nytt här är lite snabbare hårdvara som ger stöd för 4K-upplösning och HDR. Nyligen fick enheten även stöd för ljudsystemet Dolby Atmos via en mjukvaruuppdatering.

Gamla Apple Siri Remote vs nya Apple siri remote Gamla respektive nya Apple TV-fjärrkontrollen

Apple TV HD

Fjärde generationens Apple TV var på många sätt det stora steg folk hade hoppats på i många år. Istället för att köra "en variant av Ios" döptes operativsystemet om till TVOS. Med det kom inte bara ett helt nytt gränssnitt, utan även en appbutik och möjlighet att ladda ner både appar och spel efter behov. Främsta skillnaden mot ovan nämnda Apple TV 4K är att den inte har stöd för 4K-upplösning.

Fjärrkontrollen har inbyggd mikrofon för röstkommandon via Siri och en pekplatta som används både för att navigera i menyer och styra vissa spel. Fjärde generationens Apple TV får fortfarande uppdateringar av operativsystemet, vilket gör att den idag har stöd för Airplay 2 och kan agera kontrollenhet för hemmets Homekit-kompatibla produkter.

Äldre modeller

  • Första generationen: Ett vittnesmål på hur långt Apple TV kommit sedan den såg dagens ljus 2007 (då en kortis under namnet "ITV" innan Apple TV började användas). Första generationens Apple TV hade inbyggd hårddisk och krävde att en dator med Itunes agerade server för att den skulle fungera (ett krav som sedan slopades).

ATV-gen1

Första generationen av Apple TV skiljer sig en hel del från dagens modell.

  • Apple TV 2: Till utseendet identisk mot tredje generationens Apple TV. Kör en variant av Ios som operativsystem, men blev av med Youtube-appen för ett par år sedan. Stödjer enbart 720p-upplösning.

  • Apple TV 3: Blev en riktig storsäljare på sin tid och har stöd för 1080p-video. Förlitar sig på förinstallerade appar, såsom SVT Play, Youtube, Netflix och Viaplay. Har tillgång till hyr- och köpfilm via Itunes och stödjer även Airplay.

Fler artiklar