• Rea
  • Guider
  • Om oss

PlayStation 5 - Allt du behöver veta

Av Klarna

blog gaming-playstation 16x9

Den stora guiden till PlayStation 5

Sony Playstation 5, PS5, släpptes i november 2020, ungefär samtidigt som Xbox Series X som är dess huvudsakliga konkurrent. Playstation 5 finns i två olika versioner: en standardutgåva med Blu-ray-läsare och en ”Digital Edition” utan skivläsare. Båda varianterna finns också i en mer kompakt och slimmad design kallad PlayStation 5 Slim. Utöver skivspelaren är de två utgåvorna identiska.

Vilka varianter av Playstation 5 finns det?

PS5 finns i två versioner. De båda maskinerna är identiska, med den enda skillnaden att den ena saknar Blu-ray-spelare.Sony Playstation 5 är vit med svarta detaljer. Formen är böjd och snirklig och liknar egentligen inget vi tidigare har sett. PS5 är utrustad med en specialanpassad AMD Ryzen-baserad CPU och en RDNA 2 GPU, vilket möjliggör spel i 4K-upplösning vid höga bildhastigheter och stöd för ray tracing. Den ultrahöga hastigheten hos den inbyggda SSD:n minskar laddningstider avsevärt och förbättrar övergripande spelprestanda. För dig som vill kunna spela äldre spel är PS5 också kompatibel med många PS4-spel.

Playstation 5 Digital Edition, som den skivlösa versionen heter, kan alltså inte spela spel du köpt på skiva eller några Blu-ray eller DVD-filmer. I övrigt är de två maskinerna identiska. Givetvis kan däremot båda versionerna av Playstation 5 spela spel du köpt digitalt och laddat ner via Playstation Store.

PlayStation 5 Pro finns i standard version samt Limited Edition, där den senare har en ny grå nyans. Inte heller denna variant har stöd för att spela skivor. Detta är den mest avancerade konsolen från Sony hittills, och den är utrustad med AI-förstärkt upplösning för ännu mer detaljrikedom när du spelar. Med 2TB lagring får du plats med gott om spel, och förbättringar har gjorts för trådlöst internet för minskad fördröjning och ökad stabilitet.

PlayStation 5 Pro

Äntligen är PlayStation 5 Pro här! Den nya konsolen lanserades den 26 september 2024, och finns att köpa från och med den 7 november 2024. Den finns också tillgänglig i en 30th Anniversary Limited Edition. Som förväntat kommer den med en högre prislapp, men också med en hel del uppgraderingar, och är ett alternativ för dig som vill ha gaming på premiumnivå.

Designen skiljer sig inte mycket från föregångaren, utan behåller sin klassiskt svartvita look (Limited Edition-varianten är dock grå), och den är också lika hög. Vad gäller bredden är den dock mer motsvarande måtten för PS5 Slim. När det gäller anslutningar hittar du USB-C-portar på framsidan av konsolen för bekväm laddning av handkontroller och anslutning av kringutrustning, medan baksidan rymmer USB-A-portar och en ethernet-port för trådlös internetanslutning.

Alla PS5-spel är kompatibla med den nya konsolen, förutsatt att de är digitala då det inte finns någon skivspelare. PS5 Pro stöder Wi-Fi 7, vilket är den senaste standarden, jämfört med Wi-Fi 6 i den vanliga PS5. Detta bör leda till snabbare nedladdningshastigheter och mer stabila online-spelupplevelser, även om du behöver en Wi-Fi 7-router för att dra nytta av den nya tekniken.

PlayStation 5 och PlayStation 5 Digital Edition

Låt oss dyka ner under huven på den omåttligt populära spelkonsolen, och lär dig mer om processor, grafik och hårddisk.

Fler artiklar