Uppdaterad
Planeringen är i full gång för att fira Sveriges näst viktigaste högtid (viktigast är självklart Arne Weises födelsedag). Om man har fastnat och känner sig lite vilsen i planeringsyran så kan det hjälpa att komma ihåg en sak; sällskapet är viktigt, mat och dryck är viktigare.
Många av de klassiska sidorätterna som hör midsommar till, så som ägg och potatis, är så pass uppskattade och simpla att det inte finns något större behov av att krångla till dem. Men potatiskokarprocessen kan göras betydligt enklare om du till exempel har en stor och bra kastrull samt en pålitlig potatisskalare - varför inte pröva en automatisk variant, om du ska skala större mängder? En elektrisk äggkokare kan också spara både tid och utrymme i köket då den bara behöver kopplas in i ett eluttag och kokar äggen till perfektion, utan att du behöver hålla ett öga på dem.
På midsommar är det även tradition att konsumera stora mängder jordgubbar och då kan en jordgubbssnoppare vara perfekt. Var snäll och sluta fnissa, det heter faktiskt så.
Grillen hör den svenska sommaren till, så visst ska man starta upp den under midsommar också. Om man grillar med gasol, kol eller över en öppen brasa av ihopsamlad drivved är upp till individen, precis som huruvida man föredrar varmkorv, halloumi eller tomahawkstek. Se bara till att ni har rätt redskap till ändamålet och värnar om säkerheten när det kommer till eld och brandfara.
Att göra sin egna sill är ett perfekt sätt att imponera på vänner och familj kring midsommarbordet - det är också mycket enklare än vad du kanske tror och går förvånansvärt fort!
Enklaste sättet att göra inlagd sill är att följa den så kallade 1-2-3 modellen, vilket kommer ge dig sill för ungefär 8 personer.
Ättikslag:
Koka upp tillsammans med pepparkorn, lagerblad och diverse andra smaksättare och grönsaker tills sockret har lösts upp. Ställ åt sidan och låt svalna.
Blanda sedan i ca 400g uppskuren sill (se till att köpa inläggningssill), häll upp i en snygg burk och låt stå i kylen 1-2 dagar. Färdigt!
Det roliga med 1-2-3 modellen är att den tillåter dig väldigt mycket frihet i vilka smaker du lägger i, så experimentera lite och ha roligt med det! Äter du inte inte fisk kan du enkelt skippa sillen och ha i mer grönsaker istället (aubergine är ett rekommenderat sill-alternativ).
Precis som att göra egen sill så kan hemmagjord snaps både vara ett kul projekt där hemma och ett trevligt ta-med till midsommarfesten. Se bara till att uppskatta den med måtta.
Utgå från vodka eller brännvin, tillsätt ca 1-2 msk socker per 70cl sprit, samt rikligt med vad du än vill smaksätta med.
Försegla och låt stå i kyl i minst en vecka. Ta ut och skaka om flaskan en gång om dagen.
Sila bort smaksättarna och filtrera sedan spriten genom ett kaffefilter.
Servera kyld tillsammans med obligatorisk snapsvisa.
Även alkoholfria alternativ finns och vi rekommenderar starkt Systembolagets receptförslag tillsammans med deras övriga utbud på alkoholfria drycker.
4,6
4,9