Black Friday-erbjudanden från tusentals butiker på ett och samma ställe!
25 produkter
Alla material har sina för- och nackdelar. Vissa går till exempel att diska i maskin, andra är mer ömtåliga.
Gjutjärn är slitstarkt och ugnssäkert. Mat som tillagas i grytor av rågjutjärn suger dessutom åt sig av järnet – ett plus för dig som behöver få i dig lite extra. Emaljerat gjutjärn gör att värmen fördelas jämnt, så att maten inte bränns.
Rostfritt stål är lätt att rengöra – bara att ställa in i diskmaskinen. Det tål höga temperaturer, men däremot kan mat lätt bränna fast. Det löser du genom att tillsätta lite mer fett.
Koppar har fördelen att det både värms upp och svalnar fort. Det gör att du snabbt får en fin stekyta på det du tillagar.
Aluminium värms fort upp. Se till att grytan har en beläggning, eftersom du kan få i dig för mycket aluminium annars.
En gryta med silikonhandtag kan du hålla i utan att riskera att bränna dig, däremot kan den inte ställas in i ugnen.
Vissa egenskaper gör grytan smidigare att använda. Kika efter dessa:
En non stick-beläggning gör att maten inte bränns fast. Tack vare det krävs inte lika mycket stekfett.
En hällpip gör det enkelt att hälla sås och liknande utan att spilla.
En integrerad sil gör det lätt att hälla av vatten utan att maten följer med ner i diskhon.
En diskmaskinssäker gryta sparar både tid och energi. Det är främst grytor i rostfritt stål som kan maskindiskas.
En induktionshäll fungerar bara tillsammans med magnetiska kärl. Dit hör bland annat gjutjärn och titan. Grytor i rostfritt stål går också bra, så länge de har en magnetisk botten. Titta efter grytor med sandwichbotten – där består botten av olika lager, varav ett är magnetiskt. Välj gärna en tjockbottnad gryta, så håller maten sig varm längre.
Hos Ica hittar du många goda recept på grytor.