100+ produkter
Även om elgrillar inte har någon öppen låga så är det viktigt att tänka på säkerheten ur ett elperspektiv. Du ska bland annat använda ett skyddsjordat uttag utomhus och se till att det även finns en jordfelsbrytare installerad. Hos Elsäkerhetsverket finns smidiga checklistor att bocka av innan användning.
Det finns två olika varianter av elgrillar: dels finns så kallade strålningsgrillar där värmekällan är placerad i botten och strålar uppåt, dels kontaktgrillar som fungerar mer som ett stekbord. Vilken sort man föredrar beror mycket på tycke och smak, men en strålningsgrill är den som mest liknar en gasolgrill.
Beroende på vad du ska tillaga är det viktigt att välja en elgrill som kan värmas upp till tillräckligt höga temperaturer. Man vill ju gärna få till någon sorts grillyta på det man tillagar, och undvika att maten kokas på grillen. För kött, fisk och grönsaker räcker ofta temperaturer mellan 180-220 C°, men om du till exempel vill göra pizza på grillen bör den kunna nå 300 C°.
Spana in mängder av goda recept för grillen här.
Många som väljer bort elgrillen till förmån för kol- eller gasolgrill hävdar ofta att det inte går att få den klassiskt grillade smaken när man använder en elgrill, men det gör det faktiskt, om än på ett lite annat sätt.
Rökspån: Om du har en elgrill med lock så kan du använd en öppen röklåda med blötlagda träspån för att få en rökig smak. Här har Hornbach skrivit en guide om hur man gör: https://www.hornbach.se/projekt/sa-roker-du-pa-grillen/
Röksmak på flaska: Pensla på en rökig glace under tillagning för att få en riktigt fin smak. Vill man ha extra rökig smak så finns det till och med rökessence på flaska som går att droppa i sin vanliga glace.
Marinad med rök: Att göra en marinad med rökiga smaker som maten får dra i är ett annat sätt att få en mer rökig känsla på maten.