Black Friday-erbjudanden från tusentals butiker på ett och samma ställe!
300+ produkter
Det finns två huvudtekniker inom eltandborstar: sonisk och oscillerande. Soniska borstar vibrerar högfrekvent, medan oscillerande borsthuvuden rör sig i cirkel- eller halvcirkelrörelser.
Oscillerande borstar kräver färre handrörelser, då huvudet rör sig mer varierat än de soniska. De mindre, runda borsthuvudena kan också vara enklare att nå trängre ställen i munnen med.
Soniska borstar lär komma åt i bra i den svåråtkomliga mellanrummen mellan tänderna genom att de högfrekventa vibrationerna sätter saliv och tandkrämslödder i rörelse.
Det finns ingen konsensus kring vilken teknik som är den effektivaste, utan det handlar till syvende och sist om vad du föredrar. Det som däremot är bevisat är att elektrisk tandborstning rengör tänderna betydligt mer effektivt än manuell tandborstning.
Det är svårt att komma ifrån att en eltandborste kostar betydligt mer än en manuell tandborste, särskilt om man räknar in de borsthuvuden som måste bytas ut. Ta reda på vad tandborstar kostar och räkna in detta när du jämför modeller. En lyxig eltandborste kan verka vara en engångssumma, men om de kompatibla huvudena kostar dubbelt så mycket per styck kommer den att fortsätta vara dyrare än en billigare modell även löpande.
Till en del eltandborstar kan du köpa kompatibla huvuden av andra fabrikat, dessa är ofta billigare än originalhuvudena.
Eltandborstar finns väldigt olika prisklass, där de enklaste oftast är mycket billiga medan de dyraste kan kosta flera tusenlappar. Det som primärt skiljer de dyra borstarna från de billiga är antalet extra funktioner, som timer, olika borstningsprogram, Ai- och 3D-teknik samt appstöd. Vilka av dessa som är nödvändiga beror på dina behov. Borstningen är ungefär lika bra med de billiga borstarna som de dyra, även om antalet vibrationer/oscillationer ofta är högre på de dyrare varianterna.
Eltandborstar används ofta på fel sätt, något som flera undersökningar visat. Det finns en utbredd missuppfattning om att man ska använda samma rörelsemönster som med en vanlig tandborste. Rekommendationen är att eltandborste ska hållas still mot tänder och tandkött. Inga horisontella eller cirkulära rörelser ska förekomma, då borsten gör det jobbet bäst utan hjälp. Man ska dessutom inte trycka för hårt mot tänder och tandkött.
De flesta tandläkare menar att en eltandborste ger en mer effektiv rengöring, men någon specifik modell brukar inte pekas ut som bättre eller sämre än andra. Det är betydligt viktigare att man använder borsten på rätt sätt. Vissa tandläkare kan föredra produkter från en specifik tillverkare, medan andra hävdar att ett konkurrerande varumärke är bättre.
Det beror lite på vad man menar. Det som gäller på kortare sikt är att man byter ut själva borsthuvudet ungefär var tredje månad. De flesta eltandborstar levereras med minst ett extra borsthuvud. Behöver man skaffa nya så finns de bland annat hos apotek, elektronikbutiker och till och med i välsorterade livsmedelsaffärer.
En eltandborste kan hålla i flera år, om man hanterar den varsamt. Motorn och batteriet slits givetvis, men du kan räkna med att en borste håller i åtminstone ett par år. Ett av de vanligaste problemen är att tandborstens batteri slutar ta laddning. En annan detalj som kan förkorta livslängden är om man inte gör rent i utrymmet mellan borsthuvudets fäste och tandborsten. Men ser man till att sköta eltandborsten så ska den inte behöva bytas ut i brådrasket.
Det beror förstås på vem man frågar. Men en eltandborste som ofta vinner priser, och som även vi utsett till den bästa eltandborsten i vårt stora test, är Oral-B Pro 2000. Även Philips Sonicare-tandborstar brukar placera sig högt i tester. De mer avancerade versionerna av Philipstandborstarna är dock ofta vförhållandevis dyra. Vårt stora test av eltandborstar hittar du här.