Black Friday-erbjudanden från tusentals butiker på ett och samma ställe!
400+ produkter
Intel Core i5, 8 GB RAM, UHD Graphics 630
En stationär dator är till skillnad från en bärbar dator avsedd för användning på samma plats. Oftast kopplar man till en extern skärm, men det finns även allt-i-ett-lösningar där datorn sitter monterad i skärmen. Idag har bärbara datorer i stora stycken hunnit ikapp stationära datorer när det handlar om prestanda, men letar man efter en riktigt kraftfull dator för till exempel gaming eller avancerad videobearbetning så är en stationär dator fortfarande ofta det enda rimliga valet. Stationära datorer kan dessutom förhållandevis enkelt utrustas med nya komponenter, vilket gör dem mer framtidssäkra.
Det beror helt och hållet på hur kraftfull dator du vill ha. Enklare stationära datorer går att hitta för runt 4 000 kronor, medan en hyfsad gamingdator kan kosta allt mellan 8 000 och 50 000 kronor. Det finns även mycket avancerade stationära datorer som kostar mer än 50 000 kronor, men det är ytterst få användare som har behov av en sådan dator. De främsta komponenter som avgör priset på en dator är processorn, grafikkortet och mängden arbetsminne och lagringsutrymme.
Att välja stationär dator handlar om att förstå sina behov. Ska datorn endast användas för enklare uppgifter som att surfa, kolla e-post, enklare bildredigering och ordbehandling, ja då kan en allt-i-ett-dator vara ett vettigt alternativ. Här bör man också överväga en bärbar dator som ett alternativ. Ska man däremot spela grafiktunga spel eller redigera film i hög upplösning, ja då är en klassisk stationär dator ett bättre val. Dessa har nämligen ofta högre prestanda och går dessutom att komplettera med nya komponenter i efterhand.
Den genomsnittliga livslängden för en stationär dator ligger på 5-6 år. Det innebär dock inte att den blir obrukbar. Med tanke på att stationära datorer medger att man byter ut komponenterna så kan man hålla liv i en stationär dator under betydligt längre tid, förutsatt att man kan tänka sig att byta ut processor och grafikkort samt komplettera med mer RAM-minne.
Det är oftast mycket enkelt att byta grafikkort på en dator. Man öppnar chassit, skruvar loss det gamla grafikkortet och placerar det nya på samma plats. Det finns olika typer av kontakter beroende på vilket moderkort datorn har. Ska grafikkortet bytas bör du kontrollera att du köper rätt modell, så att det nya kortet passar i datorn. Det kan vara en bra idé att använda sig av ett så kallat ESD-armband när man byter komponenter i en dator. Dessa kostar inte mer än ett par hundralappar, och förhindrar att komponenterna utsätts för statisk elektricitet.